dimecres, 1 de desembre del 2021

La història del nostre nom: Els amics i les amigues

 "¿Cuál es el sentido de tener una identidad?

La identidad es considerada como un fenómeno subjetivo, de elaboración personal, que se construye simbólicamente en interacción con otros. La identidad personal también va ligada a un sentido de pertenencia a distintos grupos socio- culturales con los que consideramos que compartimos características en común." (Carolina de la Torre, 2001)
Les persones tenim necessitat de construir una identitat individual i colectiva, sobretot per la sensació de seguretat i estabilitat que proporcionen, i és per això que quan arriben els infants de 3 anys a l'escola de Sa Joveria centrem la mirada en ajudar els infants a crear la seva pròpia identitat i a crear la identitat de grup. Aquest grup ésel seu primer grup dins la societat, on els infants aprenen a viure en societat: a compartir, a respectar-se els uns als altres, a tenir una responsabilitat, a ser honestos amb un mateix i amb els altres,...
A arrel d'aquesta necessitat colectiva decidim el nostre nom de grup, i que en el nostre cas, ha arribat tard per diferents circumstàncies, però que era necessària la presència de si no tot el grup, al manco d'un número gran d'alumnes de dins del grup. 
Com ha sortit el nostre nom?
Primer de tot ens vam trobar amb la presentació dels dos grups de 4 anys que enguany han canviat de nom respecte al curs passat i van venir a la nostra aula a presentar-se i a explicar-nos aquesta gran decisió. Després vam anar als grups de 5 anys a demanar si ells tenien un nom de grup, i ens vam trobar que també en tenien.  Llavors ens vam veure amb la necessitat de tenir un nom com a grup.Segons anàvem coneixent el nom dels altres grups, els vam anar escrivint en un paper, i, quan nosaltres vam decidir el nostre nom, també el vam escriure en el mateix paper. La majoria eren conscients de que faltava el nostre nom de grup. 

Amb la col·laboració de les famílies, els infants van portar a l'escola un objecte o una imatge de quin nom triarien per posar al nostre grup. Van arribar moltes idees: "La classe de les crocks, porque som uns cracks" de na Maya, "La classe dels llàpisos de colors, perquè estem a una escola i tenim per pintar" de na Mar, "La classe de les foques perquè m'agraden les foques i vaig anar a un zoo on hi havia foques" de na Nahia,... Totes molt interessants i totes importants... Vam recollir-les totes en fotos i també per escrit en un paper gran ja que d'aquesta manera els infants es van iniciant en l'ús funcional l'escriptura.
 

Les aportacions de cada un dels nens i nenes del grup ens va ajudar a conèxer una mica més a l'altre, a descobrir el que ens agrada a cadascún i a descobrir que tenim gustos en comú.

Quan ja vam tenir un bon grapat d'idees, vam començar les votacions, fent servir la seva foto. Vam descartar tots aquells noms que no van tenir vots, i en aquest primer moment les votacions anaven cap els animals actuals que havien dut i els dinosaures, per tant els vam agrupar tots en un gran grup: "Els animals", ja que tots son animals però uns ja no existeixen (els dinosaures) i d'altres sí (la foca, l'elefant, l'esquirol, els flamencs, les tortugues). Així, ens van quedar quatre noms diferents: Els animals, Som amics, La pluja i Els minions, amb una deicisió prioritària cap el nom de Els animals i el de Som amics. 

Durant aquella setmana, vam començar a fer diferents jocs de cohesió de grup, que per posar-li un nom proper als infants, els hem anomenat "Jocs de l'amistat". També vam fer un paralelisme: així com els animals son amics entre ells, nosaltres al grup també som amics i amigues. 


El joc de les abraçades



Joc d'endevinar qui falta 



Aquest dilluns, vam tornar a fer una votació amb la consigna de que si algú volia canviar-se de nom ho podia fer, i molts dels nens i nenes van canviar la seva foto al nom de Som amics arribant a tenir una majoria. Comptabilitzant i escrivint els números corresponents, treballem l'ús funcional de les matemàtiques.



D'aquesta manera és com hem començat a crear la nostra identitat colectiva i com hem arribat a tenir el nostre nom de grup, que, a més a més, crec que és un nom molt polid: 

LA CLASSE DELS AMICS I LES AMIGUES







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

FESTA DE L'ESTIU

  Estimades famílies,  Divendres 16 de juny a les 19:00h celebrem l'arribada de l'estiu a l'escola amb una gran FESTA !!! A la...